Säkerhet om din dator blir stulen

säkerhet dator stulenI en allt mer digital tid använder fler och fler människor sin bärbara dator för alla möjliga ting. Surfa, kommunicera, betala räkningar, deklarera och mycket mer. Många av oss förvarar våra minnen på våra datorer. Bilder från semestern, videos från dotterns uppvisning, foton från bröllopet. Vad är då det värsta som kan hända? Jo, att din dator blir stulen.

Sätt att skydda dig på

Du kan skydda din dator på flera olika sätt. Genom förvara en backup – det vill säga en ”reserv” av alla dina bilder, filmer, och information du behöver spara – på en extern hårddisk har du möjlighet att återställa dina filer på en annan dator. Du kan också lösenordsskydda din dator så att obehöriga inte kan använda den. Då tappar den i värde. Dessvärre kan många formatera om din dator, vilket tar bort din information och börja använda din dator, trots att du lösenordsskyddat den. Det bästa du kan göra är att ordna en bra försäkring ifall att tjuven skulle slå till. Hos Insplanet kan du jämföra många försäkringar för att hitta en som passar dig bäst.

Undvik att din dator blir stulen

Det finns ett par saker du kan göra för att undvika att din dator blir stulen. Dels bör du alltid ha den under uppsikt, oavsett om du sitter på ett café och snabbt ska springa iväg på toan eller om du går med den i väskan. Tjuven kan slå till när du minst anar, varför det är viktigt att du alltid är förberedd. I ditt hem är det svårare att skydda dig om du inte är hemma. Men det finns flera tips för dig. En god idé kan vara att antingen sätta upp ett riktigt larm, eller i alla fall sätta upp klisterlappar om att du övervakar ditt hem. En sådan varning skrämmer ofta iväg tjuvarna.